Andere koffie: de koffieautomaat als symbool van een inspirerende en verbindende bedrijfscultuur

Andere koffie: de koffieautomaat als symbool van een inspirerende en verbindende bedrijfscultuur

5 december 2023 Coaching Organisaties Teamcoaching 0

Al ruim drie jaar mag ik een min of meer vaste groep medewerkers van Gemeente Utrecht iedere dinsdagochtend een uur begeleiden. We komen ieder met onze eigen achtergrond en verhaal bij elkaar en delen dit ‘online moment’: een mindful moment met elkaar om bij onszelf én elkaar stil te staan. Geboren ter ondersteuning in de Corona tijd toen we nog aan huis gekluisterd zaten en elkaar even niet in persoon konden zien. 

Deze momenten zijn waardevol gebleken in de hectiek van ons dagelijks leven, zowel privé als op ons werk. Een plek om op te laden, om stil te staan, diep te luisteren, adem te halen, open en kwetsbaar te delen en een plek om te reflecteren waar we zijn. Dat levert hele bijzondere en waardevolle momenten op. Het brengt verbinding met onszelf en met de ander. Ja ook en vooral mét collega’s die meer blijken dan collega’s alleen. 

Nu noemde een van de deelneemsters dit laatst mooi symbolisch: het koffie+ moment. Noem het een symbool voor een hub, een oplaadplek, een laadpaal of krachtplek waar we bij elkaar komen. Een intieme en persoonlijke plek waar we even de tijd nemen en stilstaan bij onszelf én bij elkaar om zo op te kunnen laden. Een plek waar je vol energie raakt. 

In de geest hiervan gaf ze vorige week als afscheidscadeau aan een vertrekkend collega een koffieautomaat. Om niet te vergeten om deze koffie+ momenten te blijven pakken. Als het symbool van saamhorigheid, van even stilstaan bij de waardevolle momenten in leven en werk, als symbool van samenkomen. Wat een prachtcadeau!

En wat nou als we in de lijn hiervan een (bedrijfs)cultuur zouden kunnen starten waar we meer van deze plekken en momenten creëren. Plekken waar je even kunt ontsnappen aan de drukte, waar je geest tot rust komt en waar creativiteit begint te stromen. Zo’n plek, bijvoorbeeld te vinden rond het koffieautomaat, als symbool van een bedrijfscultuur die begrijpt dat productiviteit gedijt bij balans en verbinding. Verbinding met jezelf en met de ander. Bij overal jouw juiste energie. 

Juist in deze wintermaanden, waarin de dagen korter worden en de druk voelbaarder is, is het van essentieel belang om die koffie+ momenten te cultiveren. Laten we streven naar meer koffie+ momenten, naar meer plekken waar we even kunnen bijtanken. Het is niet alleen een luxe; het is een noodzaak voor een gebalanceerd en geïnspireerd leven. 

Laten we die doordenderende machine van werk en privé af en toe wat smering geven. Wetende dat de sleutel tot effectiviteit ook rust en herstel is. Laten we momenten creëren waar we ons realiseren dat we ‘gewoon’ mens zijn, sociale wezens, complex en interessant. Dat is nog eens andere koffie! 

Wanneer gaan wij een bakkie doen?

een cappucino in een cafe