Het belang van in je lijf zitten zijn tijdens je werk (ja ook op kantoor)

Het belang van in je lijf zitten zijn tijdens je werk (ja ook op kantoor)

23 september 2023 Coaching Organisaties Teamcoaching Teams 0

In je lijf zitten, belichaamd /embodied zijn betekent dat je fysiek, mentaal en emotioneel aanwezig bent in jezelf. Dat je lichaam en geest als een geoliede machine samenwerken, geïnspireerd en stevig geankerd in jezelf. Maar waarom is dat zo belangrijk? Hieronder een opsomming van de tien belangrijkste voordelen. Herken jij ze?

  1. Verbeterde concentratie: Wanneer je volledig aanwezig bent, kun je je beter concentreren op de taak die voor je ligt. Dit leidt tot een hogere productiviteit en minder fouten.
  2. Betere communicatie: Emotionele en lichamelijke aanwezigheid helpt bij het verbeteren van verbale en non-verbale communicatie.
  3. Effectievere besluitvorming: Als je embodied bent, kun je beter de juiste beslissingen nemen omdat je meer informatie en context kunt waarnemen en verwerken.
  4. Verhoogde empathie: Door fysiek en emotioneel aanwezig te zijn, kun je je beter inleven in de behoeften en gevoelens van anderen, wat essentieel is voor teamwork en klantrelaties.
  5. Stressvermindering: Embodied zijn kan helpen stress te verminderen omdat het je in staat stelt om bewust te zijn van je lichaamssignalen en stressreacties, zodat je ze kunt beheersen.
  6. Verbeterde creativiteit: Het bewust ervaren van je lichaam en emoties kan je creatieve denkvermogen vergroten, omdat het nieuwe perspectieven en ideeën kan openen.
  7. Betere werk-privé balans: Als je embodied bent, kun je de grens tussen werk en privé beter beheren en meer genieten van je vrije tijd, wat leidt tot een gezondere balans.
  8. Toegenomen zelfbewustzijn: Embodied zijn helpt je om jezelf beter te begrijpen, inclusief je sterke punten, zwakke punten en persoonlijke groeimogelijkheden.
  9. Bevordering van een positieve werkomgeving: Wanneer medewerkers embodied zijn, kunnen ze een positieve invloed hebben op de bedrijfscultuur door empathie, teamwork en open communicatie te bevorderen.
  10. Verbeterde gezondheid en welzijn: Embodied zijn kan bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid, omdat het stress vermindert en het algemene welzijn bevordert.

Kortom, dat in je lijf zitten zijn tijdens en op je werk is best interessant. De verbinding met jezelf als uitgangspunt van verbinding met de ander. Met als resultaat meer persoonlijke en professionele voldoening. Wie wil dat nou niet? Ja ook op kantoor!