De 10 signalen van een slecht functionerend team

De 10 signalen van een slecht functionerend team

14 september 2023 Coaching Organisaties Teamcoaching Uncategorized 0

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat de dynamiek in je team niet goed is. Welke dat zijn? Hieronder heb ik een paar veelvoorkomende signalen op een rijtje gezet. En wat altijd zo lekker werkt, het zijn er 10:

  1. Beperkte communicatie
  2. Conflicten en spanningen
  3. Gebrek aan betrokkenheid
  4. Verlies van vertrouwen
  5. Isolatie van teamleden
  6. Gebrek aan samenwerking
  7. Verhoogd verloop
  8. Achterblijven van prestaties.
  9. Geen ruimte voor feedback
  10. Negatieve groepssfeer

Als je merkt dat een of meer van deze tekenen zich voordoen in je team, is het belangrijk om actie te ondernemen. Begin met open communicatie, probeer de onderliggende oorzaken te achterhalen en werk samen met je team om de dynamiek te verbeteren. Dit kan betekenen dat je teambuildingactiviteiten onderneemt, conflictoplossingsvaardigheden ontwikkelt, duidelijke verwachtingen vaststelt of hulp inschakelt om te helpen bij het oplossen van problemen. Het herstellen van de teamdynamiek kan tijd en inspanning vergen, maar het is essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Ikzelf werk aan de hand van de 5 fasen van het Tuckman model. Samen kijken we in welke fase je team zich bevindt en wat daarmee de bijbehorende behoeftes zijn. Een van de belangrijke dingen die je hierbij nodig hebt is een heldere missie en visie, deze dienen als het ware als een kompas voor jouw team.

Wil je meer weten? Neem contact met me op!